
Dziś bierzemy na celownik owoce żurawiny. W tym wpisie wyjaśnimy dlaczego warto włączyć je do swojej diety i zdradzimy naszą ulubioną wersję ;)
Polecam | ![]() | Nie polecam | ![]() |
Zgodność z opisem | 5 | |
Koszt wysyłki | ||
Obsługa kupującego | 5 |
Dziś bierzemy na celownik owoce żurawiny. W tym wpisie wyjaśnimy dlaczego warto włączyć je do swojej diety i zdradzimy naszą ulubioną wersję ;)
Podobno zaczęto je suszyć już tysiące lat temu w rejonie morza Kaspijskiego. Rozprzestrzeniły się po Europie przez migracje różnych kultur i cywilizacji. Do Kalifornii drzewa owocowe śliwy przyjechały z Francji w XIX wieku. Wkrótce ich uprawa i suszenie stało się tak popularne, że Kalifornia stała się największym światowym producentem.
Jestem pewna, że każda osoba, która czyta ten tekst jest w stanie wymienić jedną właściwość suszonych śliwek. Wszyscy wiemy, że śliwka suszona ma bardzo pozytywny wpływ na problemy trawienne i w znaczący sposób poprawia perystaltykę jelit. Wielu naszych klientów chwali ją pod tym względem i kupuje regularnie. Śliwka suszona ma również kilka innych właściwości, które są równie ważne dla naszego zdrowia. Redukuje poziom cholesterolu w organizmie, zawiera sporo witaminy A, a także wapń, żelazo miedź i potas.. Znajdują się w niej również przeciwutleniacze, które działają antynowotworowo oraz przeciwstarzeniowo.
Płatki owsiane nie mają sobie równych, są najbardziej wartościowym produktem zbożowym. To nasz polski Super Food. Dodatkowo są zawsze dostępne i super tanie.
Kasza jaglana byłaby łatwiej rozpoznawalna, gdyby nazywać ją "prosianką" - powstaje bowiem z prosa, niegdyś wszechobecnego, dziś zapomnianego, ale kasza jaglana służy przede wszystkim naszemu zdrowiu. Oto trzy powody dlaczego warto ja włączyć do codziennej diety.
Barszcz wigilijny według tradycji powinien być postny, przejrzysty i czerwony. Od najdawniejszych czasów dobry barszcz był ulubioną polewką w Polsce. Kwas buraczany używany do barszczu pito często na surowo, ponieważ orzeźwiał i pokrzepiał zarówno ludzi chorych, z wysoką gorączką jak też przepitych. Podawana barszcz na najwykwintniejszych stołach i ucztach, postny kraszony był oleje i zatarty czosnkiem.
Podstawą dobrego barszczu jest świeży kwas burakowy.
Przypomnijcie sobie nasze babcie i mamy, które często podawały nam herbatkę z miodem, kiedy byliśmy przeziębieni. Ten słodki nektar od zawsze był przez nie ceniony i wykorzystywały jego właściwości w leczeniu różnych chorób. Jest tyle rodzajów miodu, że czasem zastanawiamy się po który sięgnąć. Jak miód wpływa na nasze zdrowie i urodę?
Co warto wiedzieć o olejach, aby dokonywać dobrych i świadomych zakupów?
Z pewnością już nie raz czytałeś o negatywnym wpływie cukru na organizm człowieka dlatego u nas zawsze proponujemy zdrowe produkty. Pragniemy Ci zaoferować alternatywę.
Kiedy byłam małym dzieckiem, mama zawsze pilnowała bym zaczynała dzień od pożywnego śniadania. Pamiętam jak powtarzała, że warto jeść zdrowo bo to kiedyś zaowocuje w moim dorosłym życiu.
Dziś, trochę na temat oleju kokosowego - oleju z owoców palmy, nazwanego w Indiach drzewem życia. Olej kokosowy sprawdza się zarówno w kuchni jak i w kosmetyce. Jest doskonały do smażenia, (naleśniki pieczone na nim są chrupiące i aromatyczne) jak i pieczenia.
Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni słowiańskiej. Dawni Słowianie - w celach obrzędowych - piekli ciasto przyrządzone z dodatkiem miodu. W czasach tych, gdy o cukrze nie miano jeszcze pojęcia, jedynym i bardzo cenionym gatunkiem słodyczy był miód dzikich pszczół, łączony z grubo miażdżonym ziarnem pszenicy. Był to ulubiony przysmak na pogańskich ucztach - protoplasta naszego dzisiejszego piernika.
Lato to okres, w którym korzystamy z kąpieli słonecznych. Warto wtedy pamiętać o naszej skórze.
Lato to cudowny okres, w którym możemy się cieszyć świeżymi owocami. Szkoda, że tak szybko się kończą. Aby zatrzymać ich smak na dłużej postanowiłam zrobić dżem truskawkowy. Muszę przyznać, że wyszedł wspaniale. Przepis jest sprawdzony więc chciałabym się nim z Wami podzielić!
Jak poradzić sobie z chorobami cywilizacyjnymi? Nie ma prostej i jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ale jest Dieta dr Budwig, która z pewnością pomoże w poprawieniu kondycji naszego organizmu.
Przygotuj zdrową i pożywną sałatkę, którą zabierzesz ze sobą do pracy lub szkoły.
Korzystajmy z darów natury! Jadalne owoce morwy białej od wieków były wykorzystywane w medycynie ludowej jako roślina przynosząca ulgę w stanach osłabienia organizmu, w gorączce oraz jako środek moczopędny i pobudzający laktację.
Kminek to doskonały dodatek do naszych polskich dań: bigosu, kapuśniaku, kiełbasy, ziemniaków czy wiejskiego chleba.
Kminek ma właściwości wiatropędne ponadto zwiększa wydzielanie soków trawiennych przez co ułatwia trawienie tłustych pokarmów. Kminek odświeża też oddech i zapobiega zgadze, a napar z niego sporządzony ( łyżeczkę mielonych ziaren należy zalać szklanką wrzątku) wspomaga nasz układ dróg moczowych podczas infekcji oraz łagodzi bóle menstruacyjne.
Imbir - nadaje się zarówno do mięs, zup, marynat jak i do słodkich potraw: deserów i ciast.
Doskonale komponuje się z kawą czy herbatą. Jeśli będziemy regularnie go zjadać nasze bóle migrenowe będą o wiele rzadsze i złagodzi towarzyszące im mdłości. Dodatkową zaletą imbiru są jego właściwości rozgrzewające. Kiedy jesteśmy przeziębieni warto go dodać do herbaty. Osoby, które moja problemy z krążeniem powinny często używać imbiru gdyż zapobiega tworzeniu się zakrzepów.