99,9% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam3900Nie polecam4

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
Obsługa kupującego
5

Producenci
Chwytaj migdałowe sekrety!
Chwytaj migdałowe sekrety!

Migdały - co to takiego?

Na początek przybliżymy sobie co to takiego te migdały. Dokładniej są to nasiona migdałowca. Migdałowiec to nieduże drzewo, które wywodzi się Azji Środkowej i Mniejszej, są to tereny takich państw jak Liban, Turcja czy Izrael, jednak drzewa migdałowca czują równie dobrze w Europie, ale i również w innych częściach świata m.in. Australii

Wyróżniamy dwa rodzaje migdałów, słodkie i gorzkie. Te pierwsze są jadalne, używane jako przekąska, dodatek do wielu potraw czy jako przetwory; pasty, napoje, mąki.
Niestety migdały gorzkie są trujące dla naszego organizmu. Jednak człowiek nauczył się wykorzystywać i tę odmianę migdałów, z tej możemy otrzymać olej migdałowy. W tym miejscu należy wspomnieć, iż w razie konieczności olej poddaje się rektyfikacji w celu usunięcia toksycznych związków.

Pokaż kotku co masz w środku - wartości odżywcze migdałów.

Migdały są zaliczane do grupy “Superfoods”, aby się dostać do tej grupy trzeba oferować swoim składem właściwości wspierające poprawną pracę naszego organizmu, a takich właściwości migdały mają w swojej ofercie bez liku!

Zacznijmy od początku. Migdały to skarbnica jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin z grup B i E, magnezu, potasu, fosforu, wapnia, żelaza, cynku oraz potężna dawka węglowodanów, 100 gram zawiera około 600 kcal.

Na uwagę zasługuje również ilość kwasów omega-6 zawarta w migdałach. Jest to niesamowicie ważny element dla naszego organizmu, musimy dostarczyć go zewnątrz, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie go wytworzyć. 

Śmiało można stwierdzić, że migdały to skarbnica dobrych tłuszczów. Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w ich składzie pomagają w poprawnym funkcjonowaniu układu krwionośnego, obniżają poziom cholesterolu, zwiększają przepływ krwi w organizmie, co za tym idzie zmniejsza się ryzyko miażdżycy, zawału czy udaru mózgu. To też wsparcie dla układu immunologicznego oraz nerwowego. U najmłodszych są konieczne do prawidłowego wzrostu.

Ze względu na niski indeks glikemiczny (ID= 15) migdały są polecane diabetykom, jednak to nie wszystko, co oferują nam te cudowne nasiona. Zawarte w nich składniki pomagają regulować poziom cukru we krwi i zapobiegają nagłym zmianom poziomu insuliny.

Teraz coś dla Panów. Migdały są uznawane za naturalny afrodyzjak, co więcej, migdały pomagają rozluźnić naczynia krwionośne i poprawiają przepływ krwi dzięki zawartej w nich argininie, więc świetnie wspomagają potencję.

Nie możemy również zapomnieć o Paniach. Migdały są ważnym elementem diety przyszłych mam, zawarty w nich kwas foliowy jest niezbędnym elementem do prawidłowego rozwoju maluszka w brzuchu mamy. Co więcej, migdały łagodzą typowe dolegliwości występujące w pierwszym trymestrze ciąży, takie jak nudności czy zgaga, oraz hamują odruch wymiotny.

To jeszcze coś o urodzie. Witamina E dba o naszą skórę, przeciwdziała zmarszczką, ujędrnia ją i poprawia elastyczność. Z migdałów uzyskujemy również olej. Kwas oleinowy i linolowy to skuteczna broń do walki o piękne włosy, skórę czy paznokcie. U mam zapobiega rozstępom na ciążowym brzuszku, a gdy maluszek przyjdzie już na świat sprawdzi się jako balsam do pielęgnacji jego skóry.

Mniam, ale pyszne migdały - zastosowanie w kuchni

Skoro już wiemy tyle na temat korzyści płynących z migdałów, powiedzmy teraz coś o ich jedzeniu. Sam migdał w smaku jest słodki i dość oleisty, przy okazji przyjemnie chrupie. Migdały można spotkać pod wieloma postaciami, oczywiście jako surowe nasiono, pasty, kremu, napoju. Migdał to też świetny materiał na olej, z niego powstaje również marcepan. W niektórych krajach jego bazie powstaje alkohol, we Włoszech znany jako Amaretto.

W naszej zdrowej bazie znajdziecie Państwo migdały słodkie, najwyższej jakości w kilku odmianach; Valencia, Carmel oraz nasz flagowiec Premium. Czym się one charakteryzują?

Valencia - ta odmiana pochodzi z Hiszpanii, jest najmniejszą z podanych trzech i posiada ciemniejszą skórkę. Naturalnie słodki i chrupiący.

Carmel - tym razem sięgamy po produkt zza Oceanu Atlantyckiego a dokładnie USA, w 2010 roku to właśnie ten kraj był największym producentem pysznych i zdrowych migdałów.
Sama nazwa może sygnalizować, iż są oblane karmelem, jednak to kolor ich skórki przypomina wspomniany karmel i nie ma tu żadnego zbędnego cukru.

Premium - to król wśród migdałów, jest z nich największy a jego skórka jest najjaśniejsza. Jego kremowo białe wnętrze kryje nie tylko arsenał witamin i minerałów, ale cudownie słodki smak. Ta odmiana jest również przybyszem z daleka, ponieważ dociera do nas z Australii.

Te trzy odmiany znajdziecie Państwo w całości, jednak to nie wszystko, co przygotowaliśmy w naszej ofercie. Migdały blanszowane, migdały pokrojone w słupek czy płatki migdałowe to pozycje, które z chęcią dostarczymy do Państwa domów. Wszystkie postacie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, dodatek do owsianki czy jaglanki. Drobniutko posiekane migdały sprawdzą się jako posypka do ciast, a w całości wraz z innymi bakaliami mogą stanowić masy naszych słodkich wyrobów.

Zdrowe i pyszne migdały już czekają, na te niebieskie trzeba poczekać ;)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium